Vår senaste coronarapportering

Lägerbrev #3 – Sävarcamp 2021

HEJ! 

Sävarcamp närmar sig med stormsteg, på tisdag drar vi igång! 

Vi har genom hela planeringsarbetet jobbat för att ha ett så säkert läger som möjligt. Vi uppmanar alla att följa de restriktioner som folkhälsomyndigheten har, samt de rekommendationer vi tog upp i föregående lägerbrev.  


INCHECKNING 

Vi gör vårt bästa för att hålla alla barngrupper separerade för att undvika smittspridning. På tisdag klockan 09:00 börjar lägret, vi har gjort upp en plan för hur incheckningen ska se ut för att minska folksamlingar. 

Incheckningen sker på Skogsvallen, utanför Sävar IKs klubbstuga.  

Om ni kommer med bil så vill vi tydliggöra att ni inte ska parkera utan endast lämna av ert barn. För barn som kommer med cykel så har vi gjort en cykelparkering där de kan lämna sina cyklar.  

Därefter ska barnen följa de markeringar som kommer sitta uppe på området för att stå i kö. Som ni kan se på kartan vi bifogat så finns det olika incheckningsstationer beroende på åldersgrupp. Det kommer att vara tydligt på plats vilken station ert barn ska till. De skickas sedan till ett av de tre områdena, där de blir indelade i sina grupper. Alla kommande lägerdagar ska barnen samlas på området och i gruppen de blev tilldelade.  

Om ni skulle vilja följa ert barn genom incheckningen så går det bra, nämn det då till oss då ni kommer så löser vi det.  

Klicka på bilden för att göra den större

Uppdatering om vår hantering av COVID-19

Sommaren närmar sig och det gör även Sävarcamp. I samband med planeringen av årets läger så uppdaterar vi vår hantering av COVID-19 för årets läger.

Nedan kan ni se den riskbedömning som vi gjort för lägret den är något justerad från föregående år. Vi inväntar svar från smittskyddet på Region Västerbotten för att säkerställa om vi kan genomföra lägret med de åtgärder för att minska och förhoppningsvis motverka eventuell smittspridning på lägret.

Allas roll för att minska smittspridningen är viktigt så alla som jobbar med Sävarcamp följer de råd och rekommendationer som är satta av Folkhälsomyndigheten samt de skärpta rekommendationerna från Region Västerbotten. Vi ber därför även att alla deltagare som känner av symtom eller att någon i hushållet har symtom stannar hemma för att inte riskera att vi får någon smittspridning på lägret.

Riskbedömning Sävarcamp 2021

RiskfaktorerJa/NejRiskreducerande åtgärder som kan vidtas
Internationellt deltagandeNej
Deltagare med samhällsviktiga arbeten (t.ex. personal från vård och omsorgNej
Deltagare som riskerar allvarligare sjukdom (äldre)Nej
InomhusevenemangJaVi strävar efter att hålla aktiviteter utomhus i största mån. Samt säkerställa att det finns handsprit vid samtliga aktiviteter som sker inomhus och utomhus.
Förutsättningarna för evenemanget leder till nära kontakt mellan deltagarna (storlek på lokal, typ av aktivitet etc.)JaLägret är indelat i mindre grupper och vi minimerar samlingar med hela lägret. Grupperna kommer inte beblandas med varandra.
Hygienåtgärder är inte tillräckliga (tillgång till handtvätt, handdesinfektion och städning)Nej
Antalet toaletter är inte tillräckligaNej
Långvarigt (mer än några timmar) evenemangJaVi ser till att vi har många pauser mellan aktiviteterna där det finns möjlighet till att tvätta händerna och sprita sina händer.

Sävarcamp och COVID-19 under 2021

COVID-19 fortsätter att påverka världen och Projektgruppen för 2021 har konstant smittspridningen och sjukdomen i åtanke då vi nu planerar årets läger.

Styrgruppen och projektgruppen likt förra året fortsätter att följa myndigheternas riktlinjer gällande hanteringen av COVID-19. I nuläget med pågående vaccinering och förhoppningar att under Juni kommer stora delar av befolkningen blivit vaccinerade planerar vi att genomföra Sävarcamp 2021.

Ifall vi vid ett senare tillfälle tar ett beslut att ställa in Sävarcamp 2021 kommer samtliga som betalat in sig få en återbetalning. Anmälan till lägret öppnar snart (1 april), vi ser fram emot sommaren och hoppas alla håller sig säkra i dessa tider.

Om ni har några frågor är ni mer än välkomna att kontakta oss. Ni hittar alltid vår senaste Corona-rapportering på www.savarcamp.se/corona.

Tilda Nyström och Elias Viklund
Projektledare Sävarcamp 2021

Vi samarbetar med PRO Sävar

Sävarcamp samlar unga som äldre och visar att det går att umgås och utmana varandra oavsett hur gamla man är.

PRO Sävar har funnits med på samtliga Sävarcamp med aktiviteten boule sedan starten 2013 och statistiken bland barnen visar att aktiviteten är uppskattad bland deltagarna. Vi har även några av ledarna genom åren som tycker det varit fantastiskt roligt att spela boule med PRO och deltagarna.

På grund av det rådande läget i världen gällande COVID-19 så förstår vi att PRO Sävar inte kan delta på årets Sävarcamp då det är riskfyllt för många av dem. Men för att kunna upprätthålla vårt samarbete och aktiviteten på lägret så har vi ordnat så att en ur projektgruppen har fått upplärning av PRO i hur man spelar boule för att sedan kunna hålla i aktiviteten under årets Sävarcamp.

Bouleupplärningen från PRO var väldigt tydlig och lärorik medan det samtidigt var roligt. Jag är också tacksam för att PRO kunde vara med och bidra till Sävarcamp trots årets omständigheter!

Wilma Nylander, Event- & Säkerhetsansvarig

Inget Slutevent på årets Sävarcamp

COVID-19 ställer till det för många på olika sätt. Vi är glada över att kunna arrangera Sävarcamp även om det kommer ske på ett litet annorlunda sätt jämfört med tidigare år.

Sävarcamp har beslutat att inte arrangera Sluteventet detta år. Sluteventet är Sävarcamps avslutande fest tillsammans med alla deltagare och deras föräldrar, men alla i Sävar är inbjuda till Sluteventet. Vi hade stora planer på årets Slutevent som vi nu helt enkelt får hålla på till kommande år.

Det är tråkigt att vi inte kan ha ett slutevent för Sävarcamp 2020. Men det gör att vi kommer satsa ännu mer på sluteventet Sävarcamp 2021! Jag hoppas vi alla ses då.

Elias Viklund, Projektledare Sävarcamp 2020

Tegnell: Sommarläger för barn kan hållas lokalt

Koloni- och lägerverksamhet för barn och unga kan genomföras i sommar så länge den hålls lokalt, det meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff.

I början på nästa vecka väntas nya besked när det gäller restriktioner för 70-plussare, säger Anders Tegnell. Folkhälsomyndigheten tittar på om det finns några rekommendationer som kan förändras.

Anders Tegnell fick även en fråga om strandlivet i Sverige i sommar:

– Som vi sagt tidigare så kommer vi med en fylligare bedömning om några veckor, säger Tegnell och lägger till att man kommer att inkludera frågor kring strandliv och bad.

Ekot/TT

Länk till artikeln: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7475720

Uppdatering gällande nya beslut från regeringen

Vi som arbetar med Sävarcamp följer som sagt det senaste gällande COVID-19.

Fredag den 27 mars beslutade regeringen att sammankomster på 50 personer eller mer ska förbjudas från och med söndag 29 mars för att minska smittspridningen av COVID-19.

Sävarcamps styrgrupp ser fortfarande ingen anledning till att ställa in lägret. Detta då lägret genomförs i smågrupper om cirka 10-12 barn i varje grupp. Eventuellet kommer vi tänka om kring sluteventet och de stora samlingarna under lägret beroende på hur situationen ser ut. Vi gör allt för att inte behöva ställa in lägret då vi tycker det är viktigt för barnen att få röra och aktivera sig, speciellt i den situation som är i världen just nu. Sävarcamp vill att samhället ska fortsätta leva.

Riskbedömning Sävarcamp 2020

RiskfaktorerJa/NejRiskreducerande åtgärder som kan vidtas
Internationellt deltagandeNej
Deltagare med samhällsviktiga arbeten (t.ex. personal från vård och omsorgNej
Deltagare som riskerar allvarligare sjukdom (äldre)Nej
InomhusevenemangJaVi kommer se till att det finns handsprit vid samtliga aktiviteter som sker inomhus.
Förutsättningarna för evenemanget leder till nära kontakt mellan deltagarna (storlek på lokal, typ av aktivitet etc.)JaLägret är indelat i mindre grupper och vi minimerar samlingar med hela lägret.
Hygienåtgärder är inte tillräckliga (tillgång till handtvätt, handdesinfektion och städning)Nej
Antalet toaletter är inte tillräckligaNej
Långvarigt (mer än några timmar) evenemangJaVi ser till att vi har många pauser mellan aktiviteterna där det finns möjlighet till att tvätta händerna och sprita sina händer.

Sävarcamps hantering av det nya Coronaviruset | COVID-19

Styrgruppen och projektgruppen följer myndigheternas riktlinjer gällande hanteringen av det nya Coronaviruset, COVID-19. Vi ser i dagsläget ingen anledning till att ställa in lägret då det är några månader kvar. Vi kommer uppdatera löpande på vår hemsida www.savarcamp.se/corona med mer information. Anmälan till lägret öppnar ganska snart (1 april) och om vi vid senare tillfälle gör beslutet att ställa in så kommer samtliga som betalat in sig få en återbetalning. Om ni har några frågor är ni varmt välkommen att kontakta oss.