Ledarappen

Maffia

Maffia

Enkel variant

Deltagarna sitter i en ring på golvet. En person utses till detektiv och måste lämna rummet. En av de kvarvarande utses till mördare. Resten av deltagarna är bybor, och vet vem mördaren är. Nu kommer detektiven tillbaka in i rummet och har nu i uppdrag att lista ut vem mördaren är innan alla bybor blir mördade!

Mördaren slår till genom att i smyg blinka till sina offer som faller döda ner på golvet.

I denna enkla maffiavariant vet de barn som suttit kvar i rummet visserligen vem mördaren är, men kan oftast inte låta bli att titta på personen ibland. (Man får inte sitta och stirra på en person under hela leken.) Detektiven måste själv se en blinkning för att kunna avslöja mördaren, övriga får inte tipsa.

Detektiven kan inte bli mördad.

Vanlig variant

Både detektiv och mördare utses i hemlighet av lekledaren, t.ex. genom att knacka deltagarna på ryggen enligt på ett på förhand förklarat sätt, t.ex. tre knackningar betyder att den personen är mördaren, två knackningar betyder att den personen är detektiven.

Sedan får deltagarna vandra omkring i rummet, och mördaren slår till genom att i smyg blinka till sina offer som faller döda ner på golvet efter några sekunder.

Om mördaren blinkar till detektiven åker han fast direkt. De övriga, byborna, får inte skvallra på mördaren även om de listar ut vem det är.

Ambulerande sjukvårdsansvarig

Bilar som har sjukvårdsväska i sig.

Simon Lundgren

Josef Vängbo