Sedan 2013 har Sävarcamp varit en kickstart på sommarlovet för många barn i Sävar. Härliga dagar med idrott, friluftsliv, dans, spel och lek. Så blir det i år också, men förra årets ekonomiska underskott har krävt anpassningar.
Lägret 2024 blev en fantastisk upplevelse för både deltagarna och de många unga ledare som gör lägret möjligt.
Förra årets Sävarcamp blev en fantastisk upplevelse fylld av glädje, gemenskap och oförglömliga stunder. Vi utbildade 15 unga ledare, som i sin tur guidade och inspirerade över 100 barn genom en vecka fylld av lärande och roliga aktiviteter. Tillsammans skapade vi minnen för livet – både på planen och utanför! – Elias Viklund, sammankallande styrgruppen
Men 2024 innebar också utmaningar när det gäller ekonomin. Budgeten höll inte vilket medförde ett underskott på omkring 100 000 kronor. Om det inte varit så att Sävarcamp haft en buffert som byggts upp under tidigare år hade lägrets framtid på allvar varit hotad. För att kunna fortsätta krävs betydande åtgärder men målsättningen är att det i så liten utsträckning ska påverka upplevelsen för barnen.
Alla ska kunna vara med.
Den faktiska lägerkostnaden är cirka 2500 kronor per barn men för att alla ska möjlighet att vara med har deltagaravgiften för Sävarcamp alltid varit flexibel. Familjerna har helt enkelt själva kunnat välja hur mycket det ska kosta, från 600 kronor och uppåt. I år höjs lägstapriset till 800 kronor.
Men vi vill understryka att om man har det ekonomiskt svårt finns fortfarande möjlighet att ansöka om en friplats och delta kostnadsfritt, fortsätter Elias Viklund.
Att höja avgifterna räcker tyvärr inte för att få ekonomin i balans. Den mest märkbara åtgärden för deltagarna är att de i år kommer att behöva ta med sig egen matsäck i stället för att få lunch serverad.
Förändrad organisation.
För att effektivisera arbetet med Sävarcamp har projektgruppen minskats och ett viktigt fokusområde för dem är att rekrytera ungdomar födda 2008 som kan söka sommarjobb på Sävarcamp via Umeå kommun. Dessa ledare får lön via kommunen, vilket avlastar lägrets ekonomi.
Trots besparingarna är vi övertygade om att årets läger kommer att bli lika inspirerande, roligt och minnesvärt som de tidigare. Vi ser verkligen fram emot att välkomna alla deltagare, gamla som nya, till Sävarcamp 2025, avslutar Elias Viklund
Fakta:
Sävarcamp startade 2013 som ett initiativ från Sävar IK, Sävspel, Sävar-Holmöns församling, Sävaråkyrkan och Sävar EFS.
Lite mer fakta om lägret.
Sedan starten har över 1300 barn deltagit på Sävarcamp, där könsfördelningen har varit mycket jämn. Genom åren har vi utbildat nästan 300 unga ledare, varav 12 av dem har tagit steget vidare och blivit projektledare för lägret.
Genom vårt samarbete med Vän i Umeå har vi också möjliggjort för närmare 40 integrationsledare att vara en del av lägret, vilket har bidragit till en mer inkluderande gemenskap.
Totalt sett har över 60 olika typer av aktiviteter erbjudits, vilket har gett både deltagare och ledare möjlighet att prova på och utvecklas inom en mängd olika områden.
Vart kommer pengarna ifrån?
Pengarna som Sävarcamp får in kommer främst från bidrag från både Umeå kommun och Region Västerbotten. Utöver detta tecknar vi sponsoravtal med olika företag i både Sävar och Umeå, som stöttar lägret ekonomiskt i utbyte mot synlighet i våra kanaler och under själva lägerveckan.
Det har även hänt att vi tagit emot gåvor från privatpersoner som uppskattar det arbete vi gör för barn och unga.
Förutom bidrag och sponsring får Sävarcamp också intäkter från deltagaravgifter, försäljning av ankrace-ankor och ryggsäckar, samt det som säljs under Sävarcamp festival.