SÄVARCAMP

Publicerad

Generation Pep och landshövdingen besöker Sävarcamp

Sävarcamps projektgrupp har under veckan träffat Generation Pep, ett initiativ startat av kronprinsessparet med Carolina Klüft i ledning, och landshövdingen i Västerbotten, Helene Hellmark Knutsson, samt fler representanter från länsstyrelsen. Under träffen inleddes samtal om att engagera barn och unga i fysisk aktivitet och om Sävarcamps verksamhet och om hur Sävarcamp jobbat för att inkludera och engagera barn oavsett ekonomisk situation, genom våra satsningar “Betala efter förmåga” och “Friplatser”. 

Projektgruppen fick under samtalet även berätta om sina personliga upplevelser under Sävarcamp och om våra respektive arbetsområden. Här talade vi även om hur vi har anpassat lägret efter den rådande Coronapandemin. Under planeringsarbetet var detta en fråga vi ständigt jobbade kring för att skapa ett så säkert och roligt läger som möjligt för alla barn. Bland annat så försåg vi alla ledare med handsprit varje dag som de skulle ge barnen innan och efter aktiviteter, vi delade upp lägret i mindre grupper istället för att träffas allihopa som vi gjort tidigare år och vi åt lunch i mindre grupper istället för att äta i matsalen som vanligt. Vi blev även utbildade av PRO i boule, en mycket populär aktivitet på Sävarcamp, eftersom de själva inte kunde vara med denna sommar.

Vidare så talade vi om hur man kan utvecklas inom Sävarcamp. Detta är genom en trappa av inflytande. I de första stegen handlar det om att veta och tycka till och i de sista handlar stegen det om att resonera,  genomföra och bestämma om Sävarcamp. Detta sker i en naturlig progression inom Sävarcamp. Det kan vara från deltagare, till ledare och sedan projektgrupp. I denna del av samtalet tog vi även upp det faktum att de ofta är unga som leder unga och vad det innebär för deltagare och ledare på lägret. Vi tror det finns en fördel att vara nära i åldern med varandra för att kunna förstå varandra bättre. 

Generation Pep ansåg även att det faktum att vi jobbade med lokala aktörer var hoppfullt och inspirerande. Det är något vi vill fortsätta med och strävar efter att utveckla mer kommande år.

Att få möjlighet att träffa många lokala aktörer som jobbar för barn och unga har varit otroligt inspirerande, jag känner att det finns mycket hopp med allt det engagemang som finns här i Västerbotten.

Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep på deras hemsida
https://generationpep.se/sv/aktuellt/carolina-kl%C3%BCft-besokte-umea-och-savarcamp/

Mot slutet av vårt samtal så fick vi olika tips på hur vi kan utveckla Sävarcamp för att göra det till ett läger som är mer inkluderande för både barn och ledare! Vi strävar efter att göra Sävarcamp till ett läger för alla. Vi fick råd om vilka vi kan vända oss till och hur vi kan gå tillväga för att genomföra det.

Det var väldigt roligt och inspirerande att få möta Generation Pep, Carolina Klüft och landshövdingen. På Sävarcamp vill vi alltid utveckla vårt projekt och vi har fått många bra idéer från våra besökare som vi ser fram emot att implementera under Sävarcamp 2021.

Elias Viklund, Projektledare Sävarcamp 2020

Efter vårt samtal så intog vi den nybyggda discgolfbanan som Sävar IK byggt. Banan har varit mycket populär sen den öppnade i slutet av sommaren. Där fick både landshövdingen Helene och Carolina Klüft pröva på några kast. Efter denna händelserika och inspirerande eftermiddagen så växlade vi några sista ord och utbytte tröjor. 

Arbetet inför Sävarcamp 2021 börjar, som vanligt, efter årsskiftet. I planeringsarbetet kommer vi ta vara på de tips och råd vi fick under denna eftermiddag. Vi hoppas att kunna göra Sävarcamp 2021 till ett ännu bättre och inkluderande läger. Vi hoppas även kunna bjuda in både landshövdingen och Generation Pep igen! 

Läs mer om Generation Peps arbete på deras hemsida: generationpep.se

Fler
nyheter

Kontakta oss

Om du har några frågor eller andra funderingar så kan du kontakta oss genom att fylla i vårt kontaktformulär så återkommer vi så snart vi kan.

*” anger obligatoriska fält

Namn*